• https://www.facebook.com/universium.com.tr/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=https://wa.me/905558042871
  • https://www.instagram.com/universiumbg/
  • https://www.youtube.com/channel/UCrSnHuG647MiQYKxZyTds_w

Anasayfa


     SİZİN SORDUKLARINIZ

   
        .
 
 
.
1) ERKEN MÜRACAAT NE KADAR ÖNEMLİ ?

Bulgaristan Üniversiteleri için öğrenci okul kayıt, bakanlık onayı ( 45 Gün ) ve vize işlemlerinin ( 45 Gün ) toplamda 3 aylık bir  
süreci  kapsadığı düşünülecek olur ise, eğitiminize zamanında başlamanız adına erken müracaatlar çok önemlidir. Okulların  derslere başlama tarihleri genellikle Ekim - Kasım aylarıdır. Eğer Haziran ayında evraklarınızı şirketimize teslim ederseniz, Bakanlık onayında veya vize aşamasında herhangi bir gecikme olmadığı takdirde Eylül ayında işlemleriniz  tamamlanmış olacak ve zamanında eğitiminize başlamış olacaksınız.

2)BULGARİSTAN ÜNİVERSİTELERİNDEN TÜRKİYE'YE GEÇİŞ YAPMAK MÜMKÜN MÜ ?

Türkiye ya da herhangi bir ülkeye geçiş yapabilmeniz için Bulgaristan'da 2 sınıfa geçmiş ve kredinizin % 60 yani 6'lık 
sistemde 3 üzeri olması, ÖSS sınavında taban puana ulaşmış olmanız gerekmektedir. Bu durumda Türkiye ya da başka bir ülkede herhangi bir üniversitenin boş kontenjanından yararlanarak yatay geçiş yapabilirsiniz. Ancak yatay geçiş yapacağınız üniversitenin sizi tercih edeceğini unutmayın. Bu da şu demektir, not ortalamanızın sadece 3'ün üzerinde olması yeterli olmayabilir. Eğer o yıl sizden daha yüksek bir not ortalaması ile müracaat eden öğrenci olursa diğer öğrenci tercih sebepleri olacaktır. 
Yukarıdaki süreç St. Kliment Üniversitesi için daha farklı ilerlemektedir. St. Kliment Üniversitesi Dünya Başarı Sıralaması'nda ilk 1000'in içerisinde yer aldığından  yatay geçişte herhangi bir şart aranmamaktadır.

3)BULGARİSTAN'DA BİR ÖĞRENCİNİN AYLIK ORTALAMA MASRAFLARI NE KADARDIR ?

Bu rakamlar öğrencinin yaşam standartlarına göre azalabilir yada artabilir. Bir öğrencinin yemek, konaklama,ulaşım ve genel giderler ile birlikte ihtiyaçları için aylık ortalama 250 EURO ile 300 EURO arasında harcaması olur.

4) ÖĞRENCİLER TÜRKİYE İLE BULGARİSTAN ARASI ULAŞIMLARINI NASIL SAĞLIYORLAR ?

Bulgaristan'a havayolu ve karayolu ile ulaşım mümkün olup, otobüs bilet ücretlerinin ekonomik fiyatları göz önünde bulundurulduğunda tavsiyemiz otobüs firmaları vasıtası ile ulaşımlarını sağlamaları yönündedir. 

Otobüs firmalarının ortalama ulaşım bedelleri 650 TL'dir. Hemen her saat başı İstanbul Esenler otogarından Bulgaristan otobüsleri kalkmaktadır. İstanbul dışında Bursa otogarından da otobüs ile ulaşım mevcuttur. Aynı şekilde Plovdiv ve Sofya'dan Türkiye'ye sürekli otobüs bulabilirsiniz.

İstanbul Sofya Ekspresi
Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı İstanbul Sofya Ekspresi, ülkemizden İstanbul-Halkalı kalkışlı hareket ederek Bulgaristan’ın Sofya kentine (Halkalı, Çerkezköy, Alpullu, Edirne, Kapıkule, Svilengrad, Dimitrovgrad, Plovdiv, Pazarcık ve Sofya güzergahında) ilerleyen tren İstanbul’dan 20.45’te kalkıp Sofya’ya 09.35’te varırken, Sofya’dan 18.30’da hareket ederek İstanbul’a 05.34’te ulaşıyor. Fiyat bilgisi için tıklayın.



5)ÖĞRENCİLER BULGARİSTAN ÜNİVERSİTELERİNDE YEME - İÇME İHTİYAÇLARINI NASIL KARŞILIYORLAR ?

Öğrenciler, Bulgaristan'da üniversiteler ve yurt blokları civarındaki Türk restorantlarından faydalanarak bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler. 

Dışarıda Türk restoranlarını kolayca bulabilir. Yurtta konaklayan öğrenciler için yurdun yemekhanesinde bulunan açık büfe dışarıdaki restorantlara göre daha uygundur. 

6)ÖĞRENCİLER KONAKLAMA İHTİYAÇLARINI NASIL KARŞILIYORLAR?

UNIVERSIUM / SORTUR BG olarak Bulgaristan'da eğitim alacak olan öğrencilerimizi üniversitelerin kendi yurt imkanlarından faydalandırmaktayız. Yurt ücretleri 100 EURO ile 110 EURO arasında değişmektedir. Svishtov'da bulunan yurt odalarında ise aylık 50 ila 80 EURO arasında fiyatlar değişmektedir. Ev kiralamak isteyen öğrencilerimiz için de makul seçenekleri oluşturarak yerleşimlerini sağlamaktayız. Ev kiraları tercih edilen şehre göre 200 EURO ile 400 EURO arasında değişmektedir.

7)BULGARİSTAN'DA EĞİTİM DÖNEMLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Bulgaristan Üniversitelerinde hazırlık eğitimleri genellikle Kasım ayı itibari ile başlayıp Ocak ayına kadar öğrenciler hazırlık eğitimlerine başlayabilirler. Öğrencilerin eğitime başlama tarihleri, üniversite kayıt tarihleri ile doğrudan ilişkilidir. 
Hazırlık sınıflarında gecikme durumu olmayıp, her 10 kişilik grupta yeni bir hazırlık sınıfı oluşturularak öğrencilerin eğitimlerini eksiksiz tamamlamaları sağlanmaktadır. Lisans eğitimleri ise Eylül Ekim aylarında başlamaktadır.

8) ACELE ÖN KAYIT OLABİLMEM İÇİN İLK OLARAK HANGİ EVRAKLARIMI TESLİM ETMEM GEREKİYOR ?

Bulgaristan üniversitelerinde okul ön kayıt evrağının alınabilmesi için ilk olarak 5 evrak gereklidir. Bunlar apostilli diploma , apostilli transkript , apostilli yüksek öğrenim yeterlilik belgesi , apostilli sağlık raporu ve 2 yıllık süresi olan noter tasdikli pasaport fotokopileridir. Bu evrakların örneklerini kayıt için gereken belgeler bölümümüzde bulabilirsiniz.


9)BULGARİSTAN'DAKİ ÖĞRENCİLER SAĞLIK HİZMETLERİNDEN NASIL FAYDALANIYORLAR ?

Öğrencilerin Türkiye'de sahip olduğu Ssk veya Bağ-kur sigortaları yurt dışındaki herhangi bir rahatsızlığı kapsamamaktadır. Bu bilgiyi ayrıca Ssk veya Bağ-kur müdürlüklerine başvurarak edinebilirsiniz. Şirketimiz isteyen 

öğrencilerimize yıl boyu geçerli olmak üzere 100 EURO karşılığında 10.000 EURO'luk teminatı bulunan Özel Sağlık Sigortası yaptırmaktadır. Dileyen öğrencilerimiz konu ile ilgili müracaatlarını tarafımıza yaptığı taktirde poliçeleri hazırlanmaktadır. Öğrenciler bu sigorta ile birlikte Bulgaristan'da eğitim aldıkları zaman zarfında tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.

10)BULGARİSTAN'DA EĞİTİM ALAN BİR ÖĞRENCİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ KONU NEDİR ?

Bulgaristan'da eğitim alan öğrenciler ders notlarının yanı sıra özellikle devamsızlık konusunda oldukça titiz davranmalıdırlar.

11) BULGARİSTAN ÜNİVERSİTELERİNDE EĞİTİM ÜCRETLERİ NASIL VE NE ŞEKİLDE ÖDENİYOR?

Bulgaristan'da eğitim alan öğrencilerimizin üniversite eğitim harçları danışmanlıarımızın refakatinde öğrencilerimiz tarafından bizzat üniversiteye yatırılmaktadır. 

Hiçbir danışmanlık firmasının öğrecinin okul harcını yatırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca öğrenciler okul harçlarını üniversiteye ödedikten sonra makbuzlarını almayı unutmamalıdırlar. Öğrenciler eğitim harçlarını üniversiteye 2 taksit halinde ödeme imkanına sahiptirler.

12) BULGARİSTANDA EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERİN OTURUM İZNİ (LİÇNA KARTI ) SÜRESİ NE KADAR ?

Öğrenciler almış oldukları 6 aylık çok girişli D tipi vize ile Bulgaristan'a girişlerini yaparlar. Daha sonrasında alınan bu vize oturum kartına dönüştürülmektedir. Liçna kart olarak adlandırılan oturum kartı sayesinde öğrenciler 6 aylık ya da yıllık oturum iznine sahip olurlar. Oturum kartı müracaatı şirketimiz tarafından danışmanlık hizmetleri kapsamında olduğundan bu konu da öğrencimize özel danışmanlık verilmektedir.  Oturum kartı için gereken masraflar toplamda 350 EURO'dur. Bu fiyata dahil olan hizmetler; Bulgaristan'da banka hesabı açımı, bir yıllık sağlık sigortası, kira ya da ev kontratı, öğrenci belgesi, bakanlık onayı, Türkiye'den alınan apostilli belgelerin tercüme ve  legalize edilmesidir. Bu ücretler her yıl öğrenci tarafından , okul ücreti ödendikten sonra oturum kartı süresi uzatılacağı dönemde ödenenecektir.