• https://www.facebook.com/universium.com.tr/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=https://wa.me/905558042871
  • https://www.instagram.com/universiumbg/
  • https://www.youtube.com/channel/UCrSnHuG647MiQYKxZyTds_w
  • Bulgaristan Eğitim Bakanlığı'nın Yeni Öğretim Kanunu - 01/07/2015
  • YUKSEK  OGRETIM KANUNUNA GETIRILEN DEGISIKLIKLER VE EK DUZENLEMELER 

    S.1.MADDE 20’ye getirilen yeni duzenlemeler; “Beyanaatlar”kelimesinden sonra(,)virgul konulup, “VE egitim ozgurlugu”terimleri kesin ve net bir sekilde “egitim ozgurlugu”olarak degistirilmektedir.Yur icindeki ve yurt disindaki  yuksek egitim kurumlari ve kuruluslari ile yapilacak ortaklasa egitime ,gelisimi hedef alan ortaklasa projelere “ozgurluk”getirilmistir. Madde, ogrencilerin tum yasamina yansiyacak bilimsel-deneysel gelisimlere tesfik edici,guzel sanatlar dallarinda yaraticiligi on plana cikartici niteliktedir. 

    S.2. 21. MADDENIN 1.FIKRASINA getirilen duzenlemeler;

       1.9.madde su sekilde degistirilmistir;Yasam boyu surecek;gelisimi, yeniligi hedef alan proje ve faaliyetlerde, bilimsel-deneysel alanlarda arastirmaciligi, guzel sanatlar dallarinda yaraticiligi hedef alan ,ogrenci,doctor,uzman yetistirmek amaci ile yurt ici ve yur disindaki  muhafazakar-dini iceligi olan yuksek ogretim kurumlari ve kuruluslari  ile ortaklasa egitim verme hakkinin verilmesi.

       2.12.madde asagidaki gibi degistirilmistir;”Kanunun

    ongordugu,4. maddenin  4.fikrasinin kosullarina uyma sarti ile;Yurt  disindaki yuksek ogretim kurumlari ile ortaklasa egitim verebilmek amaci ile uluslararasi is birligi kurabilme hakki,uluslararasi organizasyonlarda ;

    Yeniligi ve gelisimi hedef alan proje ve faaliyetlerde,bilimsel arastirmalari tesfik eden,guzel sanatlar dallarinda yaraticiligi on plana cikartici,egitim alaninda baska bir kuruma vekalet verebilme ve ayni sekilde vekaletlendirilme hakkina sahip olmak amaci ile uluslararasi antlasmalar imzalamak,uluslararasi organizasyonlarda oy hakkina sahip olmak ve bu tarzlarda partnerlik kurma hakkina sahip olma “ yasasidir.

       3.13.paragrafin olusturulmasi;Egitim surecinin devam edebilmesi amaci ile yur disindaki kurumlarda gorulen daha onceki egitimin taninmasi hakkina sahip olmak.

    S.3. 30.MADDE’NIN   1.PARAGRAFI’NIN 10.FIKRASI SU SEKILDE DEGISTIRILMEKTEDIR:

    10.MADDE  Bulgar Yuksek okullari ile Yur disindaki yuksek ogretim kurumlari arasinda is birligi yapilmasi kararini almaktadir.Bu kosullari  Kabul edecek ulkelerin yasalarina ve kanunlarina uyma sarti ile yurt disindaki okullarda egitim bolumleri acma hakkini vermektedir.Ortak egitim ve ogretim programlarinin olusturulmasi amaci ile bilimsel arastirmalara tesfik edici,guzel sanatlar dallarinda yetenegi ortaya cikartici,yenilige ve gelisime acikproje ve egitim faaliyetlerinde bulunma hakki,ortaklasa egitim ve ogretimi gerceklestirmek icinanlasmalar imzalama hakkini vermektedir.Madde ayni sekilde gorulen ve daha once de yurt disindaki yuksek ogrenim kurumlarinda gorulmus egitimin taninmasi(denkligin alinmasi ve verilmesi)hakkini vermektedir.10.MADDE egitim amaciyla olusturulacak is birliginde “egitim-ogretim franceyzi(vekaletnamesi)”imzalama hakki vermektedir.

    S.4.39.MADDE’NIN  1.FIKRASI SU SEKILDE DEGISTIRILMISTIR:

    Bulgar yuksek ogrenim kurumlarinda gerceklestirilen egitim-ogretim sureci  ulke kanunlarinin ve yasalarinin emirleri dogrultusunda(9.madde,2.paragraf,1.fikra/3.paragraf,3.fikra) ilgili kurumlarin kendi fakulte ve bolumlerinde yapilmaktadir.Ayni sekilde egitim ortak egitim anlasmasi dogrultusunda yurt disindaki yuksek ogrenim kurumlarinda gerceklestiriliyor ise o ulkenin kanun ve yasalari gecerlidir.

    S.5.68.MADDEYE GETIRILEN DEGISIKLIKLER VE EK DUZENLEMELER:

        1.8.MADDENIN  ICELIGININ YENIDEN OLUSTURULMASI;Bulgaristan vatandasi ve yabanci ulke vatandasi olan doktora ogrencileri  adaylari  ,daha once gordukleri egitimin Kabul edilmesi kosulu ile ilgili kanunun ve basvuru yapilan okulun yonetmeligine ve kontenjani dogrultusunda basvuru yapma ve Kabul edilebilme  hakkina sahiptir.

         2.SU ANA KADAR GECERLI OLAN 8.MADDE/9.MADDENIN YERINE GECMEKTEDIR:

    S.6.95.MADDENIN,4.FIKRASINDA “KELIMELER” 21.MADDENIN 2. VE 3.FIKRALARI  VE YINE 21.MADDENIN 2. FIKRASI ILE DEGISTIRILMEKTEDIR.

    S.7.4.MADDEYE GETIRILEN EK KANUN EMIRLERINDEN 3. VE 4.FIKRALARIN OLUSTURULMASI:

          3.Bulgar yuksek ogretim kurumlari bu kanuna uyma kosulu ile  ve  ilgili ulkenin kanunlari ve yasalarina uyma kosulu ile yurt  disinda egitim bolumleri acma hakkina sahiptir.

          4.Ortak egitim,ogretim ve bilim faaliyetlerini surdurmek amaci ile imzalanan antlasmalara ve egitim vekaletnamelerine gore bulgar yasalari gecerlidir fakat soz konusu olan egitimin sonucunda mezuniyet belgesi antlasma imzalanan ulkelerin herhangi biri tarafindan verilir ise o zaman ilgili ulkenin ilgili yasalari dogrultusunda islem yapilir.

    S.8.4.MADDEYE GETIRILEN EK KANUN EMIRLERINDEN DOGAN EK DUZENLEMELER

          1.1.Bolumde yer alan cumlenin sonuna(,)virgule konularak;Is kanununun 67.maddesi ,1.fikrasi,2.paragrafina gore “kadrolu akademisyen”ASISTAN olarak tanimlanmistir.

          2.7.paragrafin olusturulmasi:

          3.Insanliga; farkli alanlarda, bilim isiginda hizmet verebilecek, bilim-ilmi gelistirebilecek,edinilen bilgi ve deneyimleri gunluk hayatta uygulayabilecek, yuksek tahsil duzeyine sahip uzmanlar yetistirmek amaci ile  belli bir ucret karsiliginda  bir yuksek ogretim kurumunun baska bir yuksek ogretim kurumuna egitim hakklarini devir etmesi yasasidir.Devredenin ,devri alana telif hakklarini,sahip oldugu patentleri,firma amblemleri,dizaynlari v. b. devretmesini ongoren “egitim vekaletnamesi/egitim devri”kanunudur.

               ILGILI KANUN EMRI’NIN SONUC BOLUMU

           S.9.7.Maddenin 4.fikrasi degistirilmektedir : Gecici olarak Kabul edilen yasalar ile sonuc bolumu kanun maddelerinin degistirilmesi.

       Kanun Millet Meclisinin 41.oturumundakabul edilmistir.Yasa bulgaristan meclis baskaninin resmi muhru ile onaylanmistir.

    Duyuru Arşivi

  • 2023-2024 EĞİTİM YILI KAYITLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR!
  • 2023-2024 SEMİNER DÖNEMİMİZ BAŞLAMIŞTIR!
  • 2022-2023 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KAYITLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR!
  • UZUN YOL GUVERTE GEMI KAPTANLIGI ICIN VARNA NAVAL AKADEMI KAYITLARIMIZ HIZLA DEVAM EDIYOR.KAYIT ICIN ACELE EDIN.
  • MASTER VE DOKTORA PROGRAMLARI ICIN KAYITLARIMIZ 25-02-2020 TARIHINE KADAR DEVAM ETMEKTEDIR.
  • INGILIZCE DIL KURSU KAYITLARIMIZ BASLAMISTIR.
  • ERKEN KAYIT İNDIRİMİNDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN HEMEN KAYIT OLUN. SON TARIH 30-04-2023
  • VARNA DENİZ HARP AKADEMİSİ NDE UZUNYOL GEMİ KAPTANLIGI PROGRAMI KAYITLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR
  • VARNA YÖNETİM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ-CARDİFF METROPOLİTAN ÜNİVERSİTELERİ ÇİFT DİPLOMA FIRSATI İLE SINAVSIZ DİREK DENKLİK
  • ULUSAL MÜZİK AKADEMİSİ KAYITLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR.
  • AVRUPA ÜLKELERİNDE OKUYAN VE OKUYACAK OLAN TÜM ÖGRENCİLERE HAYIRLI OLSUN...
  • YURTDIŞINDA LİSE OKUYANA TÜRKİYE DE SINAVSIZ ÜNİVERSİTE..
  • BULGARİSTAN HAKKINDA HERŞEY
  • MUTFAK SANATLARI AKADEMİSİ KAYITLARA BAŞLADI
  • SOFYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE LOJİSTİK MÜHENDİSLİGİ İNGİLİZCE BÖLÜMÜ AÇILMIŞTIR.KAYITLAR DEVAM EDİYOR.
  • TÜM ÜNİVERSİTELERİMİZDE DİL HAZIRLIK VE LİSANS EGİTİMİ, KAYITLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR.
  • SOFYA TODOR KABLESHKOV TRANSPORTH UNİVERSİTESİNDE YOL İNŞAAT MÜHENDİSLİGİ TAMAMLAMA PROGRAMI KAYITLARI DEVAM ETMEKTEDİR.
  • GABROVO TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE MAKİNA,ELEKTRİK FAKÜLTELERİNDE MÜHENDİSLİK TAMAMLAMA PROGRAMI KAYITLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR.
  • SOFYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE ,ELEKTRİK.MAKİNA,MEKATRONİK,LOJİSTİK, FAKÜLTELERİNDE MÜHENDİSLİK TAMAMLAMA PROGRAMI KAYITLARI DEVAM ETMEKTEDİR.
  • SOFYA KLIMENT OHRİDSKİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNGİLİZCE KAYITLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR.
  • Bulgaristan Eğitim Bakanlığı'nın Yeni Öğretim Kanunu
  • Uzakyol Vardiya Mühendisliği Eğitimi
  • Sofya Teknik Üniversitesi Mühendislik Tamamlama Programı Kayıtlarımız Başlamıştır